Płyta indukcyjna – zamiennik płyty gazowej


W kuchni musi znaleźć się takie miejsce, w którym możliwe będzie gotowanie. Bez takiego kuchnia nie będzie spełniała swojego zasadniczego zadania. Takim najczęściej jest płyta gazowa. Od niedawna w kuchniach współczesnych ludzi zaczęła pojawiać się też płyta indukcyjna. I jedna i druga jest przestrzenią, gdzie gotowanie jest możliwe. Płyty takie mają czasem bardzo podobne wymiary, jednak zupełnie inaczej wyglądają. Płyta indukcyjna jest płaska powierzchnia, na której umieszczone są pola grzewcze. Te nagrzewają się dzięki energii elektrycznej. W takim przypadku naczynia, w których się gotuje ustawiane są bezpośrednio na płycie indukcyjnej.

Sprawa z płytą gazową wygląda nieco inaczej. Ta zazwyczaj wyposażona jest w specjalne pola, z których wydobywa się płomień. Na nich nie ustawia się naczyń do gotowania. Te stawia się na specjalnych metalowych konstrukcjach. Płyta gazowa musi być podłączona do źródła gazu. Może to być gaz z sieci lub taki z butli gazowej. Zaleta płyty indukcyjnej jest to, że jest ona dużo bardziej estetyczna. Podobnie jak ekspres Delonghi wygląda ona po prostu ładnie. Łatwiej też się ją czyści. Nie wymaga ona miejsca na butlę gazową, bo ja podłącza się do prądu i już może spełniać swoje zadanie. Ale na pewno jest droższa w utrzymaniu, bo ceny prądu w porównaniu z gzem są nieporównywalnie wyższe. Dlatego też choć płyta indukcyjna pojawia się w wielu domach, to jednak płyta gazowa jest w większości z nich. Głównie ze względu na koszty, jakie wiążą się z korzystaniem z niej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *